Likestilling? Likeverd!

På Værnes Lufthavn, Trondheim fant jeg det nødvendig å ta bilde av heisdøra. Mest av alt fordi jeg lurte på hvorfor det var bare en dame og to menn på døra. Jeg kjente rødstrømpene mine stramme godt rundt leggene og at alle mine konspirasjoner om menn som styrer, undertrykkelse av kvinner, kjønnsrollemønster… ja alt raseriet boblet opp til overflata.

Så fikk jeg endelig roet meg ned, og har bestemt meg for å se på bildet med nye øyne. Jeg kan egentlig med en gang si at min første antagelse om bildet på døra, bygger på fordommer om kjønnsrollene. Jeg oppfatter dem på en måte som samfunnet har akseptert. Men det er da vel ingen grunn til at det er slik. Hvem sier at dette er to menn og en dame? Dette kan lett være tre damer eller tre menn. To damer og en mann, to menn og en dame som venter på kjønnskifteoperasjon.  Hele poenget er at kjønn bør og skal ikke være bestemt av hvordan du kler deg.

Et øyeblikk følte jeg at kampen om at kvinner kunne ikle seg bukser var noe som skjedde i fjor og ikke for over 100 år siden. Enten er det jeg som er treig eller så sier dette noe om hvor lang tid det tar å endre kultur.

Alt for mange situasjoner i samfunnet vårt er fremdeles bestemt av kjønnet ditt. Merkelig at det fremdeles er viktig for noen. Når det ikke har noe med om du er en god hjelpepleier, bilmekaniker, sjef, foreldre, venn eller nabo. Likestilling handler om likeverd. På tide med det nå eller?

This entry was posted in Politikk. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *